lørdag 28. juli 2012

Tollerjaktkurs juli 2012

Tolling
Uke 29 tilbrakte vi i Hemsedal på jaktkurs for tollere. Dette ble arrangert av Bergen og omegn Retrieverklubb og instruktør var Sanna Hallgren. Vi bodde i liten leilighet på Mølla Sportell, og bestemte kjapt at vi ønsker en større leilighet neste år. Leiligheten var godt utstyrt, men kjøkken/stue var litt trang.

Vi hadde bare hørt skryt om Sanna før kurset og vi ble absolutt ikke skuffet. Hun er en meget dyktig og inspirerende instruktør, full av gode kunnskaper om treningsmetoder tilpasset hunder med ulik treningsbakgrunn. Sanna har dessuten selv tollere og har lang erfaring med rasen. Kurset ble delt inn i en formiddagsgruppe med nybegynnere og en etttermiddagsgruppe med mer erfarne ekvipasjer. På denne måten fikk vi nybegynnere et godt innblikk i hvordan vi kan øke vanskelighetsgraden på de ulike øvelsene i takt med hundens læringskurve.

Vi har jo trent litt jakt siden i vinter, men det viste seg kjapt at vi hadde en del "mangler" når det gjelder grunnleggende ferdigheter. Markering, dirigering, fremadsending... Alt dette var begreper vi har støtt på, men egentlig ikke tenkt på betydningen av. Nå fikk vi en innføring i ulike begreper, samt tips til ulike kommandoer og håndtegn.

Ved markeringer jobber vi med minnebilder og konsentrasjon og hukommelse hos hunden er viktig. Fra nå av skal kommando på markering være "apport". Det er ikke lurt å bruke håndtegn på markeringer fordi hunden kan bli forstyrret av hånden og miste minnebildet. Evt. kan retning angis med foten. Hvis du skal bruke håndtegn, må dette være et annet håndtegn enn det som brukes for dirigering og hånden må IKKE flyttes før hunden har løpt avgårde.

Dirigering skal heretter ha kommando "ut" fulgt av en høyrehånd som peker i ønsket retning. Hunden skal ikke sendes før vi ser at den ser i riktig retning. Her er det lurt å stå litt nede bak hunden for å kunne sjekke. Vi fikk kun trent inn dirigering rett ut i løpet av kurset, ulike retninger og videre utover må tas etterhvert.

Sanna bruker hvite matskåler for innlæring og trening. Hvitt er den fargen som hunder ser best. Skåler kan plasseres ut på mange ulike måter for å lære alt fra dirigering til stopp-signal. Her er det bare fantasien som setter grenser og det fins mange muligheter for å skape gode variasjonsmuligheter tilpasset hundens nivå.

Håndtarget

Vi jobbet også med fløytesignaler, nærsøk og håndtarget (fint for å kunne trene inn avlevering) i løpet av kurset. Nest siste dagen prøvde vi tolling. Det gjelder å finne gode og interessante gjenstander som hunden villig henter tilbake mens de har et lekende kroppsspråk. Jeg brukte blant annet Christian sin tøffel og de andre fikk seg en god latter av dette originale valget ;)


Denne anda var litt skummel...



Sprocket ble også introdusert for en død and. I starten forsto han ikke helt at det var noe han skulle hente. Vi trakk derfor en sokk rundt og jeg prøvde å gjøre den så spennende som mulig ved å leke med den. Dette vekket interessen en del, og han stakk avgårde med  anda. Da jeg skulle ta den fra han, stakk han seg på en fjær (antar vi) og da ble anda veldig skummel! Vi fikk derfor i "lekse" å kjøpe en frossen and, som vi skal ta fram 30 sek hver dag og "kose" med uten at han får lov. Dette skal øke interessen igjen. Blikket til Sprocket vil være en viktig indikator.

Siste dagen hadde vi en mini-jaktprøve som besto av tolling, dirigering og markering på vann. Sanna oppsummerte kurset og for Sprocket sin del fikk vi følgende tilbakemeldinger:
- Vi må bestemme oss for et sett signaler og kommandoer og tydelig skille mellom disse.
-  Øyekontakt skal unngås fordi dette er veldig triggende. Blikket skal være vendt utover!
- Sprocket trenger å jobbe på land nært vann for å dempe forventninger til vannarbeid.
- Vi må jobbe med passivitet og ro, ved tolling spesielt og annen trening generelt. Bruk håndtegn og omvendt lokking, dvs. gi belønning ved ro.
- Viktig å øke vanskelighetsgraden ved å introdusere forstyrrelser under trening, slik som mennesker, skudd, kast, andre hunder osv.
- Sprocket har et godt blikk for håndtegnet ved dirigering. Godt utgangspunkt for å trene "klokke".
- For å unngå risting etter apportering fra vann: ha en ball eller noe av stor verdi for hunden klart idet hunden er på vei opp. 

Apportering fra vann
Andre tips:
- Ha rett følelse i kroppen selv før hunden sendes, de fanger opp vår sinnsstemning.
- Tenk sammenhenger i alt. Transportetappe er også jobbing og alt skal henge sammen.
- Etablere et "målområde". Dette skal være et fast sted/tydelig referansepunkt der det alltid ligger en dummy/skål med godbit. Kan brukes til å lære ut, høyre, venstre osv.
- Ikke sende en hund dersom den er altfor ivrig. Bedre å vende og sende til en annen dummy/målområde el.l. som er lagt i en annen retning, evt. ta noen skritt i motsatt retning fra gjenstanden.
- Tenk på om fløytesignalet vil ha effekt før man blåser. Rop navnet først. Hvis hunden letter på øret er den lydhør og et fløytesignal vil bli hørt.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar